En attendant les hirondelles (film) + the Casbah Blues (concert) - Afrika Filmfestival (= Dag 4/4)

'En attendant les hirondelles'
2017, Algerië/Frankrijk, 113 min.
Regie: Karim Moussaoui
Cast: Aure Atika, Mohamed Djouhri, Sonia Mekkiou, Mehdi Ramdani, ...
Taal: Frans/Nederlands ondertiteld

Hedendaags Algerije. Drie verhalen, drie generaties. Mourad, een rijke zakenman, vermijdt zoveel mogelijk problemen. Zijn werk, zijn vrouw en zijn zoon, dat zijn zijn prioriteiten. Aïcha wil het verleden achter zich laten en zich wijden aan een nieuw leven als getrouwde vrouw. Vergezeld door haar vader en een buurvrouw reist ze naar haar nieuwe familie aan de andere kant van het land. Dahman, een ambitieuze neuroloog, hoopt op promotie en een nieuw hoofdstuk in zijn leven. Alle drie worden ze geconfronteerd met de gevolgen van een keuze uit het recente verleden. Drie verhalen die ons onderdompelen in de ziel van de hedendaagse Arabische samenleving.

---

'The Casbah Blues' - Algerijnse chaabi met Abdelkader Chaou
Chaâbi werd "uitgevonden" ergens in de jaren '20 van de vorige eeuw door o.a. El Hadj Mohammed El Anka (1907-1978), kortweg El Anka. Deze nieuwe muziek (chaab betekent 'het volk') werd al heel snel razend populair bij de arbeidersklasse van de kasbah van Algiers. Ook vandaag blijft deze Algerijnse blues levend en actueel en komen er - o.a. door projecten als El Gusto - steeds nieuwe publieken in contact met deze schitterende muzikale traditie.

In het koloniale Algerije van de jaren 1940 en 50 deelden moslims en joden lief en leed en speelden er samen chaâbi in de kasbah van Algiers. Chaâbi, dé Algerijnse volksmuziek bij uitstek, is een aanstekelijke mix van muzikale invloeden uit Noord-Afrika, Andalusië en het Midden-Oosten. Toen Algerije in 1962 onafhankelijk werd vertrokken de meeste van de circa 140.000 Algerijnse joden samen met de zgn. pied-noirs naar Frankrijk. Door toedoen van de geschiedenis kwam er een bruusk einde aan een eeuwenoude en unieke culturele symbiose.

Abdelkader Chaou : zang & mandole
Hassen Karbiche : gitaar
Smail Belaïd : darboeka
Yacine Zimi : banjo
Hamid Koudri : tar
Tarek Farah : piano
___

Co-org. De Centrale, Afrika Platform AUGent, Senegal Bantamba vzw, vzw Women Up, S-eau-S Sahel vzw, AFAM vzw (Association des Femmes Africaines Motivées) & Afrika Filmfestival Leuven


Kalender

Datum Aanvang Einde Pauze  
23 maart 2019 20:00   Koop ticket
Voorverkoop afgesloten - enkel nog tickets aan de avondkassa.

Prijzen

Type Extra prijsinfo Prijs
Voorverkoop € 13,00
-18 € 10,00
voorverkoop met Uitpas enkel aan balie UB in Veldstraat met pas en ID € 10,00
Uitpas kansentarief enkel aan balie UB in Veldstraat met pas en ID € 3,20
Avondkassa € 16,00
avondkassa met Uitpas Aan de avondkassa op vertoon van Uitpas € 13,00
Groepstarief vanaf 10 personen - enkel telefonisch en aan de Uitbureau balie Aan de balie van het uitbureau of bij telefonische reservatie € 10,00
Alle prijzen zijn inclusief reservatiekosten, per bestelling betaalt u een éénmalige transactiekost van € 1,5 en eventuele verzendkost indien u de tickets wenst opgestuurd te krijgen. Indien u tickets aankoopt gaat u akkoord met onze verkoopsvoorwaarden.